joi, 13 februarie 2014

Parul...culoare si tunsoare.

Parul...culoare si tunsoare.

   Va imbratisez dragelor si dragilor! Nu am mai scris de anul trecut din motive cat se poate de obiective, respectiv lipsa timpului. Am inceput anul cu o vacanta prelungita si am avut de recuperat tot timpul in care mi-am permis luxul de a ma relaxa. Asa ca acum am revenit cu forte proaspete si gata de trancanit virtual.
   Azi vreau sa va spun despre podoaba capilara. Am observat de multe ori ca persoanele plinute au ceva probleme in privinta asta. In general femeile sunt cele mai defavorizate la acest capitol. Majoritatea poarta parul tuns scurt (ca transpira la ceafa) si foarte rar este vopsit intr-o nuanta care sa avantajeze. De cele mai multe ori este chiar nevopsit, fara pic de culoare sau volum. 
   Mi-as dori sa inteleaga cat mai multe femei rubensiene ca parul este foarte important, pe langa haine despre care am mai vorbit, coafura este la fel de importanta. Un cap cu parul curat, vopsit intr-o nuanta care sa avantajeze si usor coafat mereu va transmite un mesaj pozitiv.
     O luam cu inceputul si anume cu spalatul. Este oribil un par nespalat, gras si lipit de pielea capului. Daca mai ai si matreata....deja cine te vede ti-a pus o eticheta de PERSOANA NEINGRIJITA. Ceea ce nu stiu cei care te vad este faptul ca poate tu ai reale probleme cu sebumul, matreata si caderea parului sau pur si simplu esti o persoana careia nu ii pasa. Daca nu faci parte din a doua categorie, atunci nu prea ai scuze. Nici matreata, nici grasimea produsa de scalp si cu atat mai putin caderea parului nu pot fi invocate ca motive de par neingrijit. 
MATREATA, ce este si cum se face nu stau eu sa insir aici, ce o sa spun e ceva practic. Nu vei scapa de ea decat cu un sampon medicinal. Fie te duci la dermatolog, fie la farmacie, dar nu la magazinul din colt sa cumperi sampon anti matreata ca asa scrie pe el ca e. Deci adio produse de genul asta. Samponul medicinal este un fel de medicament, nu te astepta sa miroasa frumos si sa-ti lase parul matasos ca nici pastilele care iti fac bine cand esti bolnav nu miros si au gust bun. Sunt mai scumpe dar nu e nevoie sa folosesti asa mult ca un sampon normal. Cu SEBUMUL e si mai simplu, adica trebuie sa te speli mai des si sa gasesti samponul care este potrivit parului tau. Daca te speli o singura data pe saptamana iti dai seama ca parul e normal sa se ingrase. CADEREA PARULUI  e un alt subiect prost inteles de marea majoritate. Cam toata lumea face gresala si da iama in fel de fel de sampoane, balsame care mai de care impotriva caderii parului. Abureala de marketing in general care te determina sa cumperi, cumperi pentru eticheta sau reclama. Parul cade din mai multe motve unele mai putin importante si altele cu implicatii mai demne de luat in seama. Cele mai putin importante ar fi cocul, coada prea stransa, capul acoperit mai mult decat e cazul cu sapca, caciula etc. Cauzele astea sunt datorate lipsei de circulatie conforma prin scalp. Tensiunea la care este supus firul de par spre exemplu cu placa, bigudiul nu poate sa nu ii dauneze. Eu vreau sa vorbesc despre celelalte cauze mai grave. Adica la cauzele interne, alea de iti dau caderi de par in mod repetat si fara sa fi supus parul la ce spuneam eu mai sus. Sa fie clar, majoritate a situatiilor in care iti cade parul mai mult decat normal este o cauza interna. Trebuie sa mergi la medic, sa faci analize si de multe ori daca nu este ceva mai grav, o sa rezolvi cu vitamine si nu cu sampon din comert. Sunt boli, dereglari hormonale, lipsa de vitamine sau alimentatia necorespunzatoare care duce la pierderea de par si tu cu un sampon nu o sa rezolvi o astfel de problema. Daca ai toate trei problemele respectiv matreata, sebum si iti mai si cade mergi cu toata increderea la un dermatolog care te va ajuta mai mult decat coafeza sau samponul de la supermarket.
   Si am ajuns la tuns si vopsit....Partea la care voiam sa ajung de la bun inceput. Cum sa nu folosesti vopsea de par si sa te coafezi cand esti rotofeie?? Nu pot sa inteleg! Dupa ce ca nu ai multe atuuri cand ai dimensiuni mai mari, eviti sa folosesti si putinele trucuri care le ai la indemana? Asta e cum nu se poate mai prost si in dezavantajul tau. O tunsoare si o vopsea pot sa iti schimbe fizionomia atat de mult incat nu-ti poti imagina. Sunt atatea nuante de vopsea, infinite variante de tunsoare de care e pacat sa nu profiti. In primul rand trebuie sa vezi ce culoare te prinde bine, ne e blondul pentru toata lumea, negrul sau culorile neutre. De multe ori roscatul vine cel mai bine persoanelor plinute dupa o anumita varsta, dar aici ai nevoie de curaj. Probabil o sa spuneti ca nu stiti cu ce va sta cel mai bine, ca ati incercat dar....In ziua de azi e foarte simplu sa gasesti ce te avantajeaza. Sunt multe programe gratis pe internet unde iti poti incarca o poza si apoi schimbi diferite tipuri de machiaje, tunsori si culori. Spre exemplu TAAZ pe care il gasiti aici , va poate ajuta sa va alegeti tunsoarea si/sau culoarea. Este simplu de folosit si chiar placut pentru ca puteti incerca si diferite tipuri de machiaj pe care sa vi le aplicati singure. 
   Parul lung iar nu este pentru oricine, dar nici extrema cealalta de par scurt (ca e usor de intretinut) nu e cea mai buna varianta. Parul trebuie sa fie atat cat va vine bine si va este usor de intretinut. Puturoasele vor alege scurt, aproape barbatesc si il vor lasa nevopsit, necoafat. Dar acest tip de femei vor trece ca si femei banale, care nu exprima nimic decat eventual comoditate cand parul este curat si fara matreata. Altele isi lasa niste late lungi, pe care fie le tin in coada de cal sau plete in vant. Dar si acestea probabil au un par lung si atat. Neingrijit, necoafat si rare ori vopsit corespunzător. Cand spun coafat nu ma refer la ore de stat in saloane ca nu toate avem timp de asa ceva. Dar ma gandesc la mama mea care indiferent cat de ocupata putea fi, mereu era super aranjata la par fara sa mearga la salon. Daca financiar nu iti permiti, sau timpul nu e de partea ta sa umblii pe la "hair stylist" atunci o poti face acasa. Te poti vopsi si singura, sau te poate ajuta cineva, de aranjat acum un par nu mai e ca pe vremea mamei mele unde existau decat bigudiuri. Acum exista aparat care iti face bucle, indreapta, creponeaza, da volum etc. In trecut era un singur fel de fixativ in diferite ambalaje. Acum ai o gama variata de fixativ, spuma sau gel. Nu poate fi mai greu acum pentru o femeie sa fie aranjata decat era pe vremea bunicii sau mamei, asa ca scuzele nu se accepta.
   Mi-as dori ca multe fete si femei sa inteleaga ca un par ingalat nu transmite decat dezgust celor din jur, si ca un cap frumos aranjat, pe langa faptul ca ajuta stima de sine, lasa mereu o impresie placuta. Mereu un par vopsit si coafat va inviora orice cap, tinuta si persoana. Deci dragelor iesiti din anonimat !