vineri, 15 mai 2015

Cand esti grasa si fara de optiuni...da-i "zum" pe cariera !

Cand esti grasa si fara de optiuni...da-i "zum" pe cariera !

   Azi o sa scriu despre Daniela. Pentru ca merita sa fie cunoscuta de cat mai multa lume povestea ei. Este o poveste care poate apartine oricui. Ea e grasa si se incadreaza si mai bine in peisajul acestui blog, dar poate fi povestea oricarei alte femei slabe.
   Daniela era o fata normala acum n-spe ani. Nici prea prea, nici foarte foarte din toate privintele. Nu slaba, nu grasa, nu frumoasa, nu urata, nu desteapta, nu proasta...S-a maritat din iubire, a facut doi copii tot din iubire, lucra pentru un mare lant de magazine din domeniul retail ca si trepadus care aranjeaza marfa la raft. Nu ca ar fi ceva jenant sa ai un astfel de job, dar citeste mai incolo sa vezi de ce am zis TREPADUS. 
   Au trecut anii, s-a mai dus din tineretea ei, kilogramele s-au adunat, problemele cotidiene la fel, copiii aveau necesitati din ce in ce mai mari, pana si iubirea se fuma pe zi ce trecea. Avea in continuare acelas job, il considera un loc "caldut" si oricum nu avea unde sa se duca in alta parte sau cum sa avanseze din cauza studiilor (lipsa cele superioare). La un momentdat sotul, care lucra tot in vanzari, dar alt domeniu, a inceput sa avanseze. Tipul a inceput ca si vanzator la un dealer auto. Incet si sigur a ajuns director de vanzari pe un anumit segmet. Parca incepuse sa le mearga mai bine acasa. Zic "parca" pentru ca de, schimbi aerul, schimbi si pretentiile. Cum el directoras sa aiba o sotie care aseaza marfa in raft? Era jenant. Si tot jenant era sa se prezinte cu sotia la petrecerile de la servici, la nuntile colegilor etc. Se aflau la nivele diferite si devenise foarte deranjant asta pentru relatia lor. El i-a impus ei la un moment sa stea acasa. Sa aiba grija de copii, sa faca mancare, curat si sa renunte la job. Nu i-a spus asta din dorinta de a o proteja, ci pur si simplu sa nu-i mai fie lui jena cu ocupatia ei. 
   Daniela toata viata ei de pana atunci a trait sub umbra barbatilor. Mai intai tatal, apoi barbatul. Mentalitatea era ca femeia este din facere inferioara barbatului, caruia trebuie sa-i multumeasca ca a luat-o drept soata, caruia trebuie sa-i faca toate poftele si sa nu care cumva sa se vaite. Si daca ii trecea prin cap a se vaita sa nu uite ca este " grasa ca vaca" sau "sa nu mai faci tu de capul tau, ca faci prost". Puteti spune ceva de genul "proasta ea ca accepta". Da, dar sa nu emitem judecati fara sa analizam la rece situatia. Pe un om daca il indoctrinezi de mic cu unele chestii, va crede toata viata in ele. Ea a fost crescuta si educata ca viitoare nevasta si mama. Nu a avut cine sa-i indrepte pasii spre o cariera sau sa-i deschida apetitul spre realizari marete in viata. Provenea dintr-o famile modesta si s-a maritat cu primul cu care s-a si cuplat.
   Acasa ca acasa. Piata, mancare, lectii cu aia mici, curatenie si nevasta. Cam asta facea. Pana intr-o zi cand i-a spus sotului ca vrea si ea sa-si continuie studiile. Un om normal la cap ar fi incurajat o astfel de decizie. Numai ca el a incurajat-o sa se ocupe mai bine de cratita si eventual sa merga la alergat daca vrea sa faca ceva mai bun cu viata ei. Sa aiba grija mai bine de educatia copiilor, ca timpul ei pentru studii a trecut. Si daca tot vorbim de trecut, Daniela realizase ca si iubirea dintre ei a trecut de tot. Aparuse si amanta in peisaj. Ce slabit, ce aranjat, ce zambete si alte incercari de a-si recuceri sotul? Nimic nu dadea niciun rezultat. Era expirata si gata! Trebuia sa-i fie recunoscatoare ca nu o lasa. Si asta oricum o facea doar de dragul copiilor. Dar certurile se inteteau, noptile lipsa de acasa la fel, si divortul a dvenit iminent.
   32 de ani, doi copii in scoala primara, o garsoniera si pensie alimentara. Cu asta s-a ales in urma divortului. In rest niciun ajutor. De nicaieri. Culmea ca pana si parintii ei tot pe ea o condamnau. Mai ales mama ei ii scotea ochii ca e grasa si neingrijita. ca nu s-a preocupat mai mult de necesitatile barbatului si ca de aia a parasit-o. Dar ce ar fi putut sa faca mai mult cand el ajunsese sa o certe daca se ducea sa-si faca pedichiura? Orice cheltuiala pentru ea, o facea pe ascuns. Idiotul o voia altfel, dar nu-i dadea bani sa se aranjeze. Ii reprosa ca nu are studii pentru a-i face rost de un servici mai bun, dar nu o lasa sa mearga la scoala...Cat suferise femeia asta pana atunci si cat mai avea de suferit de atunci in colo. Singurul ei noroc au fost copiii. Care au iubit-o si ajutat-o sa treaca peste toate cu speranta. 
  Dupa un an de la divort, era iar trepadus la raft. Numai ca acum era un trepadus cu planuri. Incepuse facultatea la fara frecventa.
  Dupa doi ani de la divort era manager de raion si avea 20 de kilograme in minus.
  Dupa patru termina facultatea, se inscrise la master, facuse toate cursurile sugerate de HR-ul firmei si era director adjunct de vanzari.
  Azi este director de dezvoltare in cadrul aceleiasi firme, DAR pe S-E Europei. Calatoreste mult si este recasatorita cu un om care o adora. Isi permite sa puna degetul pe harta cu ochii inchisi pentru a-si alege o destinatie de concediu, dar este un om extrem de modest ca si caracter. Copiii sunt mari, baiatul termina anul acesta liceul si fata a intrat la facultate in Anglia.  Daniela e tot grasuta dar extrem de placuta si nu indrazneste nimeni sa-i mai spuna "grasa ca vaca".  Poti sta ore in sir sa o asculti fara sa te plictisesti pentru ca are o poveste de viata incredibila. Are cate un sfat sau o vorba buna pentru oricine. Ii place sa ii ajute pe altii sa-si depasesca conditia si nu conteneste sa repete ca pe ea scoala a readus-o la viata.
   Cat despre "ex-ul" ei pot sa va spun ca acum este somer, isi cauta de munca. Criza financiara care tocmai a trecut peste tara asta i-a afectat si lui cariera. I-a afectat si casnicia (cea de-a doua) pentru ca obrazul finut cu cheltuiala se tine si amanta devenita sotie e o achizitie scumpa si greu de intretinut. La fel ca si masinile pe care le vindea. A incercat el sa-si faca o afacere dar nu i-a reusit. Singurul lucru care i-a reusit a fost acela sa ramana la fel de marlan ca si in trecut. La ultima lui intalnire cu Daniela i-a spus ranjind cand a vazut-o coborand dintr-o masina din aia scumpa pe care nu de mult el o vindea "ce te-ai ajuns Dano...ce-ti mai merge...te-am luat un trepadus de supermarket si acum umblii cu mertanul. "