duminică, 27 septembrie 2015

Vanzatorii de iluzii I

Vanzatorii de iluzii  -I-

   Aveam de gand sa fac o revenire asupra subiectului manechin xxl (plus size)  de ceva vreme. Un reportaj la tv m-a determinat sa nu mai aman aceasta postare pentru ca inselatoria cu "te fac manechin" este destul de frecventa si putin tratata in ultima perioada. Cum acest blog este adresat in special fetelor plinute, catre ele se vor indrepta si aceste randuri. In trecut era mai amplu dezbatut acest subiect si se adresa strict celor slabe sau baietilor draguti cu aspiratii de model/foto model. Pe scurt se racoleaza persoana, se prosteste cu vorba lunga cum ca va deveni mare vedeta de talie internationala si la sfarsit trece pe la casierie (acolo unde exista asa ceva) si in loc sa primeasca, trebuie sa dea niste bani pentru a-si indeplini visul. Chestii chipurile normale, pentru poze, machiaj, etc. Vrajeala! Mare vrajeala si multi cred in ea! In trecut se mai inflama presa, mai citeai o stire despre escrocheria asta, dar in ultima vreme lumea a cam amutit si valul nou de tineri doritori de afirmare iar pica in plasa vanzatorilor de iluzii. 
 Azi o sa ma refer strict la segmentul plus size si abureala legata MANECHIN PLUS SIZE. Pentru ca a inceput sa pluteasca in spatiul virtual un trend cu asta si din pacate domeniul este cam zona crepusculara in acest moment sub multe aspecte. Am abordat tema in trecut din alt punct de vedere, acela in care incurajam doritoarele sa faca ceva in aceasta privinta. Gasiti mai multe chestii PRO aici.  Dar acum vreau sa vorbesc de alt aspect, acela CONTRA. Acela al inselatoriei, minciunii si al faptului ca unii chiar au de gand sa profite de naivitatea altora pentru a face bani din asta. Pe pagina noastra de facebook primim foarte multe mesaje. Majoritatea de la fete si femei interesate de tinute, dar printre aceste mesaje am primit si destule solicitari pentru manechine. Fie unele fete isi doresc o astfel de cariera si cred ca le putem ajuta, fie sunt agentii care au nevoie pentru diverse reclame de astfel de fete. Despre a doua categorie voi dezvolta putin subiectul. Singura solicitare pe care am considerat-o serioasa (pentru ca stiam firma) a fost facuta pentru o reclama la o banca. Din pacate noi am vazut destul de tarziu mesajul si nu am mai apucat sa publicam pe pagina noastra solicitarea. Intre timp reclama s-a filmat, este pentru o banca cum spuneam si probabil va aparea in curand pe tv. Fata care va aparea in reclama este cel mai bun ambasador al fenomenului plus size si, de ce nu, o deschizatoare de drumuri in segmentul acesta de modeling. Referitor la celelalte solicitari venite din partea unora sau altora pentru a le furniza manechine ar trebui sa facem unele precizari. Pe pagina noastra de facebook publicam orice poze venite din partea fetelor care vor sa ne trimita astfel de continut si care pot fi contactate (poate) ulterior in particular de oricine doreste. Dar noi nu intermediem sau facilitam in alt mod persoane pentru sedinte foto, reclame, etc. Doar daca ni se va parea un anunt real il vom publica. Solicitari au fost dar nu le-am publicat niciodata pentru ca la o prima verificare nu ne-au parut serioase si nu dorim sa incurajam fel de fel de escrocherii. Singura care am fi publicat-o ar fi fost aceea pentru reclama bancara. Altfel cereri pentru firme producatoare de pijamale, paltoane, reclama la X sau Y care ni s-au parut dubioase, nu le-am publicat niciodata si nici nu o vom face. In spatele acestor anunturi sau solicitari pot fi persoane care fie au ceva dereglari mentale (alea de vor sa li se trimita poze cu femei mai sumar imbracate) sau firme care sunt in cautare de noi persoane pentru inselat.
  Din cele mai vechi timpuri persoanele vulnerabile sunt cel mai usor de inselat. Si in segmentul asta plus size se gasesc destule naive care sunt usor de sedus cu promisiuni false. Asa ca trebuie sa fiti foarte vigilente cand vine vorba de a trimite poze nu stiu cui, sau si mai grav atunci cand vi se cer bani pentru diferite chestii. Sunt unele mici detalii la care trebuie sa aveti o atentie sporita.
  In primul rand trebuie sa existe o firma, sau (foarte putin probabil) o persoana autorizata sa intreprinda respectivele activitati pe care pretinde ca le face. Deci trebuie sa detina o autorizatie de functionare, certificat fiscal, etc. Sa aiba un site, o pagina de facebook, o adresa, mai ales datele de identificare TOATE LA VEDERE pentru ca asa cere legea. Adresa de e-mail daca se termina in yahoo sau gmail sigur e teapa. Apoi mai trebuie sa stiti ca atunci cand o agentie de moda, sau o firma te doreste pentru o reclama NU O SA ITI CEARA BANI, sau cel putin nu inainte. Se mai practica sa iti ceara bani pe poze, dar se vor scadea din primul tau onorariu. Tu le aduci lor bani, tu trebuie sa primesti bani! Nu exista asa ceva ca "trebuie sa va facem niste poze pe care va trebui sa le platiti inainte de...". Nu la o firma serioasa. Este in interesul lor sa iti faca o prezentare cat mai ok (adica un album foto caruia i se spune mai simandicos portfolio book for fashion models&talent) pentru ca este in interesul lor sa "vinzi" cat mai bine. 
  Cat despre o eventuala reclama, daca firma te pune sa te dezbraci la poza "asa sa ne facem o idee de formele tale", atunci e fix problema voastra daca sunteti dispuse sa acceptati asa ceva. Persoana fizica/juridica care va promite marea cu sarea, trebuie sa aiba un istoric in spate. De cand se ocupa cu asa ceva si mai ales CU CINE A MAI SEMNAT, PE CINE A PROMOVAT, CE RECLAME A LUCRAT. Asta e cartea lor de vizita si daca in spate e ceata, in fata sigur bate vantul minciunii. Nu va incredeti intr-o firma "de apartament", infiintata ieri, care iti pune in fata un contract de semnat in ideea ca va face vedeta si apoi va cere bani. Nu va incredeti in orice persoana care va solicita poze. Pentru ca sunt situatii in care agentiile serioase lucreaza cu "materialul clientului". Adica persoana care doreste o astfel de cariera isi face singura un album foto si apoi il imparte pe la diferite agentii in vederea promovarii, dar e important si cui lasi pozele alea, pentru ca risti sa ajungi pe site-uri de escorte....Pozele se dau in baza unui contract foooarte bine intocmit, nu se trimit prin e-mail. Tot in categoria "asa nu" intra si invitatiile de-a participa la diferite evenimente contra unei taxe de participare. Alea de vine o duduie si te invata cum si ce trebuie sa faci sa ajungi vedeta. Pana sa va duceti  si sa bagati bani in buzunarele cuiva, trebuie sa va interesati cine este acel cineva. Cat de avizat este sa deschida gura si sa dea sfaturi in acel domeniu. E cumva reprezentantul unei firme cu o activitate dovedita in domeniu? E cumva cineva cu o cariera "in spate" in acel domeniu? Sau e cumva cineva care vrea sa se imbogateasca pe spinarea voastra? Daca e "bunul samaritean" o face moca, daca nu....atunci trebuie sa fie o persoana care a strans destula experienta invatand (cursuri) sau lucrand in domeniu de ceva vreme, si acum va vinde voua din experienta sa. E normal ca un om care a muncit sa invete ceva, sa isi "vanda" din ponturi sa si altora. E absolut normal, dar acel om trebuie sa aiba o carte de vizita impresionanta ca sa merite banii vostrii.
   In concluzie nu tot ce zboara se si mananca. Nu va incredeti in oricine va promite ca o sa apareti in reviste sau o sa pozati pentru stiu eu ce firme de haine. Ideea e simpla, voi sunteti marfa. Voi va vindeti imaginea, si pentru asta voi trebuie sa fiti platite (bani sau produse). Nu viceversa. Firma are tot interesul sa faca bani de pe urma voastra, dar pentru asta trebuie sa depuna anterior niste diligente. Sunteti un produs pe care trebuie sa il ambaleze frumos in scopul incheierii unei viitoare tranzactii, din care o cota parte trebuie sa va revina. Asa ca: nu veniti voi cu bani de acasa si daca vreti sa ajungeti sa va vindeti (imaginea) sa nu o faceti fara cap! 

PS: aceasta a fost prima parte a vanzatorilor de iluzii, urmeaza Ion "al lui Rebreanu" in varianta moderna....