sâmbătă, 9 iulie 2016

Vanzatorii de iluzii II - ION

Vanzatorii de iluzii II - ION


  De la inceput este necesara o mentiune referitoare la continutul textului. S-ar putea sa deranjeze! Pe multe si pe multi. Intentionez sa vorbesc despre un fenomen real, pe care multi dintre noi l-am sesizat la un moment dat, fie personal, fie am auzit de un astfel de caz in familie sau la prieteni. Daca l-ai trait sau il traiesti personal te rog sa nu te superi pentru sinceritatea mea. Adevarul uneori este dureros...
   De ce Ion? Pentru ca Rebreanu a redat un fenomen care dateaza din mosi stramosi. Tot aud preponderent din gura masculilor ca „majoritatea femeilor sunt curve, umbla doar dupa interes”. Dar oare barbatii cum sunt? Majoritatea? Barbatii nu sunt curve, pentru ca asta in limbaj de cartier inseamna cu totul si cu totul altceva, dar se „prostitueaza” si ei ocazional pentru ceva avere. Eu le spun vanatori de avere, vanzatori de iluzii sau cel mai frecvent ii numesc Ioni ai lu’ Rebreanu. Si din pacate e pamantul plin de astfel de specimene. Si de Ane, evident. Asa cum cea mai veche meserie din lume se spune ca este prostitutia, tot asa de veche este si alianta matrimoniala dintre doua persoane bazata pe interes. Tatii de fete se chinuiau din greu sa stranga zeste pentru ele, ca sa fie partide bune la maritis. Nu conta in general ca era sluta, proasta sau stearpa, importanta era zestrea. Majoritatea casatoriilor erau din interes si majoritatea cuplurilor erau nefericite. Era un fel de cerc vicios in care amantlacurile erau la ordinea zile si iubirea adevarata o regaseai doar in 25% din cazuri sau in carti. In zilele noastre procentele s-au schimbat considerabil, dar chestia asta cu iubirea pentru interes a ramas valabila. Nu numai femeile isi vand corpul pentru bani, nu numai ele se prostitueaza, asta o fac si barbatii. Si o fac chiar foarte bine unii dintre ei. Daca o femeie se afla intr-o relatie din interes, e considerata panarama, dar cand un barbat se afla intr-o astfel de relatie avem tendinta de a intoarce capul si a ne face ca nu observam. Sau daca observam o facem spunand bravo lui, a pus-o, nu conteaza ca n-o iubeste, poate sa-si ia cate amante vrea el sa iubeasca...
  Daca in trecut fetele nu aveau prea multe de spus in privinta alegerii partenerului, ca nu toate erau Elisabeta a Angliei, in prezent lucrurile s-au schimbat enorm si totusi sunt nenumarate cazuri de femei care stau langa un barbat care nu le iubeste pe ele, ci le iubeste averea. Si ele fie se considera asa norocoase ca le-a pus D-zeu mana in cap si le-a dat un barbat frumos, destept care le adora, fie se complac intr-o relatie in care marea lor multumire este ca macar nu ma bate, vine merau acasa si eu sunt sotia/prietena lui.
  Cum barbatul are in gene sa fie un vanator, este indreptatit sa mearga la vanatoare. Numai ca vanatorii se incadreaza si ei pe categorii. Aia de sunt cei mai buni vaneaza in alta liga. Sunt genul acela de masculi care isi cunosc valoarea si isi cauta prada pe masura puterilor lor. Pentru ca pentru adevaratii barbati vanatul este un sport, o arta, e adrenalina, tine de testosteron. Acestia nu sunt Ioni. Ion este vanatorul mediocru care face pe el de frica in padure, pentru care vanatoarea tine de supravietuire si care este perfect constient ca fata in fata cu o tigroaica nu are nicio sansa. Ion se multumeste sa vaneze caprioare si rate. E mai simplu pentru ca ele sunt o prada usoara care ii asigura cu siguranta necesarul de haleala de care are nevoie pentru a dormi linistit.
   Dar... ce ar fi Ion fara Ana? Pai sa-ti spun eu. Nu ar fi nimic si nimeni. Pentru ca fiecare Ion are nevoie de o Ana care sa aiba suficenti bani pentru a-i asigura lui traiul frumos si usor pe care il viseaza. Fie ca banii vin direct de la ea sau de la familia ei, pentru Ion nu conteaza. Important este sa o faca pe Ana sa-l iubeasca nebuneste si apoi sa se desfrute cu avantajele prazii, evident usor obtinuta. Ion si Ana sunt doua tipologii total diferite. Pe cand el este un tip care arata bine, care merge la sala, in cluburi, e atent la cum se imbraca dar sta in chirie sau cu parintii. Are sau nu are un loc de munca, nu a citit mai mult de manualele scolare (daca le-a citit si pe alea) se invarte intr-un anturaj de tipi la fel de cool ca si el, viseza la o masina bengoasa si semneaza condica pe la terase. Ana in schimb e de doua feluri. Fie e fata care a invatat bine, si-a cladit o cariera, e independenta dar singura pentru ca nu are lipici la barbati fiind insipida, incolora si inodora pentru majoritatea sexului masculin. Fie este o tipa grasa plina de bani de la mami si/sau tati, care freaca menta toata ziua pe la un birou unde a plantat-o familia. Sau in cel mai rau caz (asa imi pare mie) Ana este o tipa frumoasa, cu o cariera stralucita, desteapta si placuta DAR e „fata batrana”. A ajuns la varsta la care nu mai are pe cine alege si trebuie sa se multumesca cu ultimul tren care sa o duca in orice gara unde ar putea face un copil. In oricare din cazuri, Ana are bani! Bani, care ii pot asigura lui Ion traiul mult visat. Cel mai frecvent o intalnim pe Ana grasa sau uratica. Este cea mai usoara prada. Pentru ca ea este cea mai disperata sa o iubesca si pe ea un barbat. Si cand il intalneste pe Ion, i se pare Zeus din Olimp.
   De cate ori nu ai vazut cate un tip frumos de ar intoarce si babele capul dupa el, si cand te uiti la insotitoarea lui ramai masca. Fie e grasa, fie urata sau o babaciune. Ce iti vine in cap? Sta cu ea pentru bani! Cu siguranta 25% sunt cazuri in care cei doi se iubesc sincer si pentru el nu conteaza decat sufletul....Dar in 75% din situatii pentru el nu conteaza decat banii. Ai ei, evident! Si ea, in naivitatea ei, crede ca o iubeste, sau mai grav, se minte singura ca o iubeste. Alea de nu le pasa ca stau cu ele decat pentru bani si se complac intr-o astfel de situatie sunt toantele care nici nu trebuie mentionate. Dar Anele alea bune si naive saracele de ele sunt demne de mila, compasiune si au nevoie sa li se deschida ochii. Sa inteleaga ca viata in doi nu inseamna doar sex contra bani. Ca omul de langa ele ar trebui sa fie unul care sa le pretuiasca pentru tot ce reprezinta ele si nu pentru avantajele materiale care le poate obtine dupa urma lor. Ca degeaba stau cu Fat Frumos si se falesc cu mandretea lor de barbat, cand de fapt nu este numai mandretea lor. Si ca banii lor se duc si in intretinerea amantelor, distractiile cu baietii si alte chestii menite sa-i satisfaca lui poftele, ca de exemplu o masina scumpa. Ca nu e normal sa-ti spuna da iubita si-n secunda doi sa saliveze la bunaciunea care trece pe langa el. Toate vacantele in tari exotice, toate toalele de firma pe care i le cumpara, sau le cumpara el pe banii ei, casoaia si masina, nu tin loc de iubire. Si faptul ca presteaza in pat nu inseamna ca face dragoste, face sex si isi indeplineste atributiile de mascul, ceea ce este o mica mare diferenta intre iubire si necesitate.
   Mereu cele mai vulnerabile femei au fost cele care tanjesc dupa afectiune, vorbe frumoase, apreciere si atentie. Fetele plinute probabil duc lipsa de asemenea lucruri din plin. Nu toate, dar majoritatea se confrunta cu aceste lipsuri. Asta face din ele cea mai usoara prada pentru un barbat care are scopuri nu tocmai bine intentionate. Fie bani, fie sex, fie un acoperis deasupra capului. Cea mai  mare greseala pe care o putem face in viata este sa ne complacem intr-o relatie in care nu ne simtim fericiti si in care incercam sa mimam fericirea. Viata e scurta, trece pe langa noi fara sa ne dam seama si este pacat sa o irosim in nefericire. Ca femeie nu ai nevoie de Fat Frumos. Se zice ca barbatul poate sa fie putin mai frumos ca Dracu’ daca are alte calitati care sa compenseze aspectul fizic. Asa cum o femeie grasa doreste sa fie iubita nu pentru cum arata, ci pentru ceea ce reprezinta ea ca persoana (care de cele mai multe ori este extraordinara), asa si barbatii pot fi iubiti in ciuda aspectului fizic. Fat Frumos poate sa stea un an, doi, zece...dar probabil la un moment se va sui pe calul lui (platit de tine) si va da fuga la Ileana Cosanzeana care il asteapta si cu care ducea o viata dubla de ceva vreme. Evident...pe banii tai!