vineri, 20 iulie 2018

Pls du-te la nutritionist

Pls du-te la nutritionist

Daca esti o persoana supraponderala, macar o data in viata ar trebui sa te duci la un nutritionist.

Peste tot diete, toti promoveaza retete minune pentru slabit, stil de viata sanatos cu pastile miraculoase care vor topi kilogramele cat ai bate din palme, ceaiuri de la care te ia cu lesin sau efort fizic intens de ajungi sa faci infarct miocardic. Multe persoane care vor sa slabeasca se arunca din inconstienta in valtoarea de informatii gasita pe internet sau urmeaza sfaturile vreunei persoane cunoscute care a slabit miraculos facand X, Y lucru. Cat de gresita si devastatoare pentru organism poate fi o dieta urmata aiurea. Ce efecte secundare dramatice pot aparea dupa o perioada de infometare al carui unic scop a fost acela de a scapa de niste kilograme. Scapi si de par...si de unghii...si de minerale si de sanatate...datorita lucrurilor facute dupa ureche. 
Logic, daca mananci frunze, bei apa si in rest doar aer....vei slabi. Dar la fel de logic este si ca te vei imbolnavi. In primul rand ca noi prin definitie nu suntem ierbivori. In al doile rand pastilele de slabit nu pot suplini niciodata toti nutrientii de care organismul are nevoie pentru a functiona corect. Si nu in ultimul rand, orice efort la care este supus organismul trebuie sustinut de "combustibil". Ori daca tu te infometezi, cu ce sa functioneze corpul tau? Sau daca ii dai chestii despre care ai auzit tu de la X ca ajuta la slabit. Sa ne intelegem, ce functioneaza pentru X se prea poate sa nu functioneze si pentru Y. Suntem diferiti totalmente unii de altii si trecand peste chestiile generale (consum sporit de zahar, fainoase, cico si grasimi) organismele difera de la individ la individ.
Nu are sens sa iti pui viata in pericol pentru ca vrei sa slabesti. Cel mai bine este sa mergi la o persoana avizata care sa te invete ce si cum sa faci. Nu te mai lua dupa toate vedetele de pe internet care nu au nicio calificare in acest domeniu (ok, la ele da rezultate, dar rezultatele acelea sunt pentru acel organism !), nu mai crede in povestile care ofera solutii minune, si nu te mai infometa sau alerga pana la lesin. Mergi la un doctor! La o persoana care a studiat si care stie ca orice regim impune, anterior de orice alte etape, niste analize. Care iti va explica ca tot procesul de slabire este unul de durata, ca trebuie sa fie persoanalizat si care iti va monitoriza evolutia sanatatii in toata aceasta perioada. 
Sunt situatii in care avem minus sau exces de anumite chestii in organism si doar un specialist se poate pronunta cum se regleaza acest aspect. Ce te faci cand din analize reiese ca ai nevoie de grasimi? Bagi o ceafa la gratar sa te echilibrezi? Sau incepi sa mananci nuci pana transpiri iod?? Daca ai deficit de calciu, fier etc? Iei vitamine sau produse care sa contina asa ceva? Miere, stevia sau sirop de artar? Creierul are nevoie si de zahar si de grasimi, ce faci? Manaci untura cu zahar? Evident ca nu...Dar nici nu vei gasi inlocuitorul cel mai bun pentru tine daca nu te consulti cu un doctor nutritionist in aceasta privinta. Poate ca ingrasatul tau este cauzat de tiroida, diabet sau depresie. Poate aflii lucruri legate de starea ta de sanatate care te vor face sa intelegi de ce toate dietele anterioare nu au dat rezultat si poate in viitor vei tine cont de acele informatii.

Se poate sa spui: bine, bine, pai ce am eu bani de nutritionist? de regimul care mi-l va da? analize..?
Nu e musai sa alegi varianta in care trebuie sa ramai ancorata intr-o relatie de lunga durata cu acel om, daca nu iti poti permite. Dar poti merge la medicul de familie care iti poate da o trimitere la un astfel de medic, Apoi poti sa ai o intrevedere prealabila in eventualiatea stabilirii unei scheme de analize si tratament pentru viitor. Iti vei efectua cu respectiva ocazie si niste investigatii si vei sti ulerior ce si cum sa faci. Va fi strict alegerea ta daca te vei mai duce sau nu la doctor dupa acea etapa.  Cat despre faza cu dar eu nu pot ca mor de foame...nimic mai fals. Mori de foame cand tii diete aiurea nu cand manaci ce trebuie 😉Dar, cum spuneam: macar o data in viata trebuie sa mergi la un nutritionist!