sâmbătă, 3 octombrie 2015

Culoare vs comunism vestimentar

Culoare vs comunism vestimentar

     Hai ca a venit toamna aia bacoviana si odata cu ea incepe lumea sa scoata de la naftalina tinutele alea in trei culori, mai bine zis doua, pentru ca una din ele nu este culoare. Negru, gri si kaki. Mai vezi si tonuri de maro, dar asta se intampla destul de rar. Predomina la greu negrul si griul. 
    Avem inoculat in ADN-ul nostru dorinta de a ne imbraca in stil comunist. Ne place noua ca natie sa fim insipizi, incolori si inodori mai ales toamna. Sa avem haine inchise "rezistente la tavalela". La noi e faza aia: nu cumparam draga gresia din holul de la intrare in culoarea X, trebuie sa o luam intr-o nuanta mai inchisa sa nu se vada mizeria. Pe bune? Pai sa inteleg ca luam gresie intr-o anumita nuanta sa nu dam asa des cu mopul? Sa nu se vada jegul? Poate multi nu recunosc dar fix asa gandesc! Si nu e vorba numai de gresie aici, ideea merge mai departe pana la haine. Nu imi cumpar culoarea aia la pardesiu/geaca/palton pentru ca se murdareste repede. Pai si daca se murdareste ce? Se spala! E mai bine sa ai gulerul ala negru de la haina plin de luciu de atata purtat? Sau manseta? Nu spun acum ca toata lumea merge pe ideea asta, sunt oameni care isi cumpara haine in culori comuniste pentru ca asa le place. Sau mai bine zis nu le place o culoare mai "vie". Ok, problema lor, dar tare mi-as dori sa vad si la noi pe strada oamenii imbracati precum in alte tari europene "mai civilizate", acolo unde pana si o batranica la 80 de ani poarta roz. Nu ca as fi vreun fan al culorii respective.
      Mai e si faza cu imbarcatul, indiferent de anotimp in tinuta office. Sablonul spune clar negru si alb. De parca suntem cu totii chelneri. Mai ales la barbati nu suport asta. Costum negru si camasa alba, fara niciun alt accesoriu care sa aduca o pata de culoare tinutei. Cureaua, pantofii, cravata, batista, butonii, pana si sosetele pot fi colorate. De ce fug de culoare? Nu stiu...La fete e mai ok, mai vezi o pata de culoare ici si colo chiar daca tinuta este office dar asta pana vine inevitabil toamna. pentru ca este imperios necesar sa aiba geaca sau pardesiul cum altfel decat negru. Nu se pune la socoteala situatia in care tinuta de la locul de munca este ceva impus de firma unde lucrezi. Dar se pune la socoteala ce alegi sa porti peste acea tinuta. Iar daca firma nu iti impune negrul la costum si albul la camasa, pentru ca "office" sau "business" nu inseamna asta, mai bine iti cumperi haine in culori (alb si negru nu sunt culori). Nu spun acum sa te duci sa cumperi deux-pice sau costum verde neon, dar mai iesi din zona de confort (imaginar) si incerca sa aduci o pata de culoare tinutei tale, pentru ca vei fi cu siguranta remercat/remarcata altfel.
      Dar sa revenim la "cri cri cri toamna gri" si la umbrele ce se furiseaza pe strazi cu papornitele sau umbrelele asortate tinutei.. Toti sunt o apa si un pamant. Din zece persoane, daca gasesti doua care sa nu fie in negru sau gri. Eu stiu un lucru, ca orice culoare te invioreaza. Sunt studii care spun ca fiecare culoare reflecta ceva, inspira ceva, determina ceva. Daca ai face un mare studiu aspupra populatiei acestei tari, referitor la preferinta in materie cromatica, ai observa ca la sfarsit s-ar pune un singur cuvant drept concluzie: TRISTI. Pentru ca suntem o natie de tristi. Asta exprimam prin modul in care ne imbracam. Tristete, resemnare, durere si indiferenta. Suntem reci precum ploaia de toamna. De parca odata cu trecerea verii, ne-am transformat din fluturi frumos colorati in niste molii incruntate si infrigurate care zboara grabite pe strada din directia A in directia B. Am vazut toamna si in alte tari, cu ploaie, vant si frig. Dar parca acolo era frumoasa. Umbrelele, pelerinele de ploaie, cizmele de cauciuc, pana si fetele oamenilor erau pline de culoare.
       E drept ca intr-o zi mohorata, cu ploaie si mocirla nu e indicat sa te imbraci in culori pastel, dar sunt multe alte nuante care pot fi purtate si in zilele urate. Idrazneste si cumpara-ti un pardesiu albastru sau mov, o geaca rosie sau verde, orice altceva decat negru. Si daca esti o persoana care sub nicio forma nu ar purta culorile care le-am mentionat anterior, poti sa iei in considerare maroul. Sunt multe nuante frumoase ale acestei culori si oricum te va evidentia mai bine decat negru sau gri.
      In final e alegerea fiecaruia cum se imbraca, dar de ce sa fi banal cand poti fi extraordinar?
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu