luni, 13 mai 2019

Nu slabesti pentru ca....

  Nu slabesti pentru ca...


  Trecem peste faza ca mananci prostii si ai o viata sedentara. Daca te incadrezi in acesta categorie nici nu are sens sa citesti mai departe. 
  De fapt are sens pentru ca sunt atatea persoane care mananca prostii, nu misca un pai si sunt slabe. Deci...care sa fie motivul pentru care unii pot si altii nu pot sa fie slabi?

  Exista acea categorie de persoane care a cam incercat tot si fie a avut rezultate pe moment, fie rezultatele au fost insignificante. Nu sunt doctor, nu sunt nutritionist dar se poate totusi sa am un raspun pentru tine. Nu e o teorie proprie si nici vreo chestie auzita pe la colturi. E stiinta, mai precis genetica. Raspunsul are legatura cu ADN-ul propriu. Slava cerului ca avem minti luminate pe aceasta planeta ca asa ne mai desteptam si noi. Ca persoanele grase atrag oprobiul public este cunoscut de mii de ani, ca sunt persoane care fac eforturi sa slabeasca si nu au rezultate e cunoscut de sute de ani, ca s-a descoperit ca fiecare individ are o "amprenta" unica care prescurtat se numeste ADN e cunoscut de zeci de ani, iar faptul ca aceasta amprenta poate fi citita si modificata e cunoscut de putin peste zece ani. 

  Faptul ca doua persoane de acelasi sex, din acceasi zona geografica, cu aceeasi varsta, stil de viata, obiceiuri culinare etc pot fi atat de diferite din punct de vedere al masei corporale a starnit interesul cercetatorilor. Cum se face ca o persoana este slaba si celalata grasa? Cum se poate ca una sa nu se ingrase daca mananca non stop cartofi prajiti si alta sa devina obeza cu o astfel de "dieta"? De ce o persoana care tine dieta, face sport, si nu are afectiuni de sanatate nu reuseste sa slabeasca? Sau daca o face este doar provizoriu? Toate aceste intrebari precum si multe altele i-au impins pe unii cercetaori sa caute raspunsuri in ADN-ul personal. Avand in vedere ca s-a ajuns atat de departe cu ingineria genetica, respectiv iti poti crea in eprubeta viitorul copil si poti solicita sa fie blond cu ochi verzi, sa aiba inclinatii spre matematica si muzica, nu mai este niciun wow asupra faptului ca s-a ajuns la concluzia ca unele persoane sunt grase datorita mostenirii genetice.

  Azi exista sportivi de top, care produc datorita notorietatii lor zeci si sute de milioane de euro/dolari, au o intreaga echipa de suport in spate si neaparat in acea echipa trebuie sa existe cel putin un medic nutritionist. Insa, pentru cei mai buni dintre cei mai buni sportivi nu se aplica metodele clasice de nutritie. Se apeleaza la ingineria genetica. Ce insemna asta fara a suna supercalifragilistic? Simplu! I se descifreaza ADN-ul persoanei in cauza si in functie de ce ii este scris in gene i se aplica un anumit tip de regim nutritional pentru a fi capabila de performanta maxima. Adica omul respectiv, care are un tipar genetic unic, ajunge sa aiba o dieta bazata pe informatiile citite in ADN-ul lui, dieta care la randul ei este unica, creata si aplicata doar pentru el. Adica stiinta a dovedit ca metodele clasice pot fi net imbunatatite atunci cand se apeleaza la genetica. Ce inseamna asta? De ce este importanta informatia? Pai asa ajungem sa intelegem de ce la unii dau rezultate si la altii nu la metodele de slabire aplicate. Am citit ca au fost situatii in care eliminarea a fix doua alimente din dieta unor indivizi a dus la scaderea in greutate, fara a se renunta la nimic altceva din dieta lor zilnica. Sau ca s-au imbunatatit performantele sportive ale unei atlete doar introducand un anumit aliment in mod constant in dieta ei. Aceste lucruri nu ar fi fost posibile fara implicarea stiintei genetice, care oricum este in stadiu de pionerat in materie de nutritie. Multe se vor mai descoperi in acest domeniu si probabil in viitor nutritionistii de peste tot vor putea lua in calcul genetica fiecarui individ. Momentan la acest tip de "tratamente" nu au acces decat foarte putini si cercetatorii mai au multe de studiat. Pana atunci, ne limitam la informatiile pe care medicii/nutritionistii le au de ceva vreme, le aplica de cele mai multe ori cu succes si nu uitam de bunul simt in materie de mancare. Pana ajungem sa ne citim amprenat genetica precum o hemoleucograma mai dureaza. Intre timp o lasam mai usor cu dulciurile, grasimile, sucul, inghetata, prajeala, semipreparatele etc.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu