joi, 10 ianuarie 2019

Ce insemna rubensiene?


Ce insemna rubensiene? 

Pana acum un an si ceva, daca scriai in motorul de cautare google cuvantul "rubensiene" primele cautari aratau a fi acestea : rubensiene ce insemna, rubensiene rochii, rubensiene definitie.
Adica lumea era atat de interesata de ce anume inseamna, incat nu puteam decat sa zambesc atunci cand vedeam statistica. Sa ne intelegem, cand am decis sa fac impreuna cu prietena mea (Cole) pagina de facebook Rubensiene pe google nu exista aceasta cautare. Rubensiene ca si concept a aparut in 2013, atunci cand lumea considera tabu sa vorbeasca despre grase, ce sa mai spunem de ideea de moda pentru grase. Cuvantul GRASA era ceva urat (este si azi inca...nu inteleg de ce...) si se prefera inlocuirea lui in discutii menite sa nu jigneasca cu: pufoasa, voluptoasa, impanata etc Pentru mine fetele grase au fost mereu RUBENSIENE asa mi-a ramas de mica in cap concluzia unei discutii avuta cu mama. Discutie din categoria "lectii de viata" ;)
Despre cum am pornit "proiectul" gen revista modei pentru grasute si ce a determinat ideea am mai povestit aici. Ulterior dupa 3-4 ani a aparut si un magazin on-line, dar asta este alta poveste. Totusi, nu am povestit niciodata de unde faza cu numele acesta. Nu am povestit aici, la discutii cu apropiatii mereu a trebuit sa raspund la intrebarea "Dar cum de ti-a venit in minte numele asta?". Sa ne intelegem, nu sunt autoarea conceptului de grasa=rubensiana. Atat ca sustin cu tarie ca aparitia paginii de facebook care in prezent are aproape 60.000 de urmaritori reali si nu "cumparati" a contribuit cu desavarsire la propagarea cuvantului "rubensiene" in limbajul uzual si in cautarile de pe google.
Nu stiu daca in trecut putinele persoane care se refereau la grase cu apelativul rubensiene erau neaparat consumatoare de arta, dar stiu sigur ca RUBENSIENE pentru mine are legatura cu arta. In doua forme total distincte dar foarte asemanatoare in acelasi timp. Una este pictura si alta este moda.
Sa o luam cu inceputul. Mai precis cu un album de arta unde erau prezentati pictori celebri si operele lor. Copil fiind, si rasfoind albumul cu pricina, doi pictori mi-au atras atentia Picasso si Rubens. Primul pentru ca in mare parte avea o forma de arta pe care nu o intelegeam si al doilea pentru ca nu-mi placeau corpurile pictate de el. Erau pentru mintea mea de 7-8 ani prea hidoase, grase si urate. Sa ne intelegem, la 7 ani nu prea esti familiarizat cu nudurile, iar pe vremea aceea reviste sau filme in care se poti vedea asa ceva nu existau. Eu stiam cum arata corpul meu, al mamei si al altor femei vazute la mare, dar nu imi era clara treaba cu burtile dupa nastere, sanii mari si lasati sau celulita. Comparativ cu majoritatea picturilor din acel album, tablourile lui Rubens nu-mi placeau pentru ca mi se pareau ca ii arata pe oameni a fi urati, grasi si diformi. Am intrebat-o pe mama de ce nu picta si el "frumos" precum ceilalti si atunci mi-a tinut un discurs despre falsul standard de frumusete pe care se pare ca il aveam Mi-a explicat ca tocmai pentru faptul ca a pictat corpurile acelea intr-o forma atat de realista isi merita pe deplin renumele ca si pictor celebru. Ca in viata nu totul e perfect si placut ochiului, ca si imperfectiunile exista si trebuie sa fim constienti de asta, ca in general nu este nimic rau sau hidos la un corp gras (am spus gras si nu obez, tin sa mentionez asta!) si ca natura ne-a creat dupa mai multe tipare. Discutia respectiva m-a determinat ulterior in viata sa privesc "uratul si frumosul" din mai multe unghiuri, sa fiu un om extrem de tolerant cu persoanele care nu au corpuri perfecte si sa ma refer in general la fetele grase cu apelativul RUBENSIENE. Pentru mine rubensiene inseamna normal, insemna femeia care a nascut sau nu, care creste sau nu copii, merge la munca, care gateste si face curat, care nu are timp de sala de fitness sau impachetari cu alge. Care face tot posibilul sa fie imbracata dragut, curat si este aranjata in general, care nu se infometeaza ca sa fie placuta de cei din jur, care stie ca valoarea ei ca om nu este definita de numarul de kilograme. 
Pagina de facebook Rubensiene s-a dorit a fi o forma de "arta", arta de a te imbraca chiar daca esti grasa. Un loc unde fetele plinute sa-si gaseasca inspiratia, sa capete incredere in ele si sa inteleaga ca moda nu este numai pentru slabe sau anorexice. Denumirea a venit in mod firesc si nu neg ca la momentul crearii paginii eu si Cole ne-am dorit a schimba putin conceptia despre grase. Ca ne deranja faptul ca nu existau in magazine haine pentru aceasta categorie de persoane sau ca la televizor si in reviste toti o tineau una si buna cu slaba, slaba, slaba. Ma bufneste rasul acum cand vad pe la tv persoane publice care folosesc termenul de "rubensiana" si vorbesc cu bun-simt (real sau fals) despre persoanele supraponderale, cand stiu sigur ca unele dintre ele acum cativa ani vorbeau urat despre acest aspect. In domeniu modei....vai....aproape toti niste tolernati. E pe stilul sa fie bine ca sa nu fie rau. As zice mai degraba SA NU DEA RAU ca ii vede lumea care a inceput sa se destepte precum copilul care a vazut picturile lui Peter Paul Rubens.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu