miercuri, 6 februarie 2019

Fata din poze nu e ea

Fata din poze nu e ea


Fata, femeia pe care o vezi in reclame nu e in realitate fata din reclame. Cu atat mai mult manechinul plus size. Toata lumea stie ca in materie de publicitate totul se editeaza. Cel mai mult pozele cu manechine. Folosim in mod frecvent expresia "fotoshop" cand privim o tipa care face reclama la ... orice. Photoshopul este doar unul dintre multele si performantele programe de editare al fotografiilor, programe care sunt folosite in/pentru absolut orice reclama. Totul trebuie sa arate bine si frumos pentru a te indemna sa cumperi. 

Scandaluri pe tema pozelor "trucate" in care apar fete/femei cu trasaturi perfecte in diferite reclame nu sunt de azi de ieri. Au fost multe voci care s-au ridicat si au spus ca nu e normal sa vinzi o falsa frumusete, o perfectiune in plan fizic care nu are nicio treaba cu realitatea si care indeamna indirect publicul feminin sa aspire la un eronat standard de frumusete. Ei, aia au zis, ceilalti si-au vazut de treaba si uite asa am ajuns in ziua de azi sa vedem cum multe persoane de sex feminin sufera diferite transformari corporale doar de dragul artei. Botox, silicon, rinoplastii, lipoaspiratii, extensii de par etc. Treaba lor, unora le sta bine, altele sunt ridicole, n-ai treaba nu te bagi ...oricum au ajuns sa semene majoritatea intre ele. Fiecare are dreptul sa faca ce vrea cu corpul lui, fiecare are dreptul sa-si aleaga modelele in viata si nu e treaba noastra sa judecam o persoana care se simte mai bine cu 1kg de botox in buze. Lumea s-a obisnuit cu acest fenomen, accepta tacit si nu mai sta sa analizeze consecintele acestui trend. Am ajuns chiar sa avem in mare doua categori: cele care fac tot posibilul sa fie cat mai "de plastic", ca o gluma rautacioasa as putea spune ca se conserva din timpul vietii, si cele care ajung sa se creada urate datorita faptului ca nu arata precum celelalte. 
Ani de zile asta se intampla doar in categoria femeilor slabe, insa de ceva vreme in coace s-a perpetuat si in zona grasutelor. E clar faptul ca industria modei si nu numai, vrand nevrand a trebuit sa accepte faptul ca nu sunt doar slabe pe acest pamant. Ca o mare parte din femeile NORMALE sunt cu multe kilograme peste ce propavaduiesc ei a fi stas in materie de frumuste si ca acesta categorie nu e de neglijat. Industria o da asa frumos cu acceptarea tuturor corpurilor, ca nu conteaza numarul de kilogramel bla bla bla. Vrajeala. A trebuit sa vina secolul 21 sa descopere asta? Nu, e pur si simplu o forma de a dismula interesul financiar. Nu e de neglijat profitul enorm care il poate aduce si aceasta categorie de consumatori. Bon! Deci incepem sa o ardem plus size, body positivity, embrace your body si alte sloganuri care mai de care de te duc cu gandul ca am ajuns sa traim vremuri de toleranta absoluta. Pai daca tot ne dam mai catolici decat Papa si daca tot spunem ca am descoperit roata sau apa calda, de ce trebuie sa cosmetizam si mesajul pe care teoretic il exprimam plini de sinceritate? Adica brusc au devenit unii producatori/comercianti de varii produse mari toleranti si chiar sustinatori ai trendului plus size DAR in toate reclamele editam pozele modelelor pentru ca...sunt ce sa vezi...grase! A, si mai au si celulita care este inestetica. 
Pe bune? Inteleg un fotomodel/manechin de podium de dimensiune S/XS/XXS sau cat or avea ele, trebuie sa fie intr-un fel. Fel care evident nu include celulita sau colaceii. Dar un manechin plus size, adica ala de face reclama la chestii pentru grase, nici ala nu are voie sa fie normal??? Se pare ca nu! Pentru ca industria inghite unele chestii, asta nu inseamna ca le si digera. Prin urmare, in toate pozele in care apar tipe facand reclama mai ales la haine pentru grase o sa vedem o lipsa totala de celulita, colacei etc. Adica industria asta tinde sa duca si normalul asta catre anormal. 

Mai sunt mesaje pe pagina de facebook in care fetele care vad poze cu diferite tinute lasa comentarii de genul "cum de nu are celulita?/ daca si asta e rubensiana...fara celulita sau colacei?.../ cum poate sa fie plinuta si sa aiba genunchii asa?" etc.
Arata asa pentru ca e fata din poze, care poze sunt editate, si care fata in realitate e normala, asa ca voi! In primul rand ca in spatele acelor poze sunt echipe intregi de oameni. Machiaj, coafat, imbracat, pozat, editat, astfel incat sa iasa totul perfect. Si cum perfectiunea industriei de moda are totusi un prag de toleranta, foarte rar o sa vedeti manechin plus size care in poza nu are modificat corpul. De ce? E simplu, pentru ca asa e fashion! 
Asa ca draga fata rubensiana, atunci cand vezi o poza cu o alta rubensiana facand reclama la...orice, sa stii ca in realitate tipa aia nu arata asa. Ca are si ea celulita, colacei si tot ce ai tu. Atat ca ea fiind manechin, intra pe mana unor oameni care au ca si meserie frumosul (dupa standardele comertului) si se ajunge in final ca imaginea ei sa sufere transformari. Nu uita, hainele pot fi pentru femei normale, manechinele pot fi si ele tot femei normale, dar pozele...eheheee...alea de cand s-a inventat primul program de editare al fotografiilor, alea nu vor mai fi reale.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu